ph ovp metr

Electronometru ORP-meter

Electronomerul este un dispozitiv pentru masurarea potentialului oxido-reducator al lichidelor: al apei si solutiilor slabe de saruri, acizi si baze.

Procesele de baza care sigura activitatea vitala a oricarui organism viu sunt reactiile oxido-reducatoare. Energia generata de aceste reactii este utilizata pentru mentinerea homeostazei (echilibrul dinamic relativ al compozitiei si calitatilor mediului intern) si pentru regenerarea celulelor organismului. In timpul acestor reactii se modifica potentialul electric al substantelor: una dintre substante cedeaza electroni si se oxideaza, obtinind o sarcina pozitiva, iar cealalta capteaza electronii si, incarcindu-se negativ, se reduce. Diferenta dintre potentiale electrice intre substante se numeste potential de oxido-reducere (POR).

Potentialul oxido-reducator, denumit si potential-redox, caracterizeaza nivelul de activitate al electronilor in reactiile oxido-reducatoare. Cea mai mare capacitate de oxidare o are oxigenul, iar de reducere- hidrogenul.

In apa din natura valoarea POR se situeaza intre -400 si +700 mV, determiat de totalitatea proceselor oxidative si reducatoare care au loc in ea.

Potentialul oxido-reducator al apei potabile de orice fel este intodeauna mai mare ca zero, situindu-se de obicei in diapazonul intre +100 si +400.

In mod normal, potentialul oxido-reducator al mediului intern al organismului uman este intotdeauna mai mic de cit zero, adica are valori negative, situate, de obicei, in intervalul intre -100 si -200 mV.

Diferenta dintre potentialul oxido-reducator al mediului intern al organismului uman si potentialul oxido-reducator al apei potabile demonstreaza ca activitatea electronilor in organismul uman este mult mai mare de cit activitatea electronilor din apa potabila.

Daca lichidul care ajunge in organismul uman are potentialul oxido-reducator apropiat de cel al mediului intern al organismului uman, atunci energia electrica a membranelor celulare (energia vitala a organismului) nu se consuma pentru corectarea activitatii electronilor din lichidul introdus in organism si acesta se asimileaza imediat, intrucit poseda compatibilitate biologica la acest parametru. Daca, insa, aportul de lichid ingerat are potentialul oxido-reducator mai negativ de cit cel al mediului intern al organismului uman, atunci el hraneste organismul cu aceasta energie, care este utilizata de celule drept rzerva de protectie antioxidanta a organismului impotriva influentei nefavorabile a mediului inconjurator.

Categorie

[:ro]Сurățenie[:ru]Чистота[:]